Här kommer en SM-delsegling i "realtid" för alla seglingsintresserade. Västkustens IF-båtklubb har under en tid spelat in seglingar för att använda i utbildningssyfte och för att förbättra samarbete ombord. Joop Somhorst lånade deras kamera till oss under sommarens första SM-race och vi tyckte det verkade som en kul idé.

Vid starten var det fördel att starta vid lä. Vi i IF 2719, Filijokus valde att starta i mitten för att undvika trängsel. Den bästa starten fick de som startade i lä, men många väljer direkt att slå o gå över till andra kanten. Någon båt kunde nog slagit på oss och fått ett fritt spår men gjorde inte det. Vi tuffade på rätt länge för denna bog och det var flera som gick långt på vänsterkanten och rutinerade Patrik Erlandsson med båda döttrarna som besättning låg närmast. När vi slagit in mot mitten så såg vi att vi skulle gå före större delen av fältet och avslutade första kryssen som 4:e båt, fantastiskt! Joop som seglar med Blixtsegel tipsade om att ta in storseglet mer i centrumlinjen för att öka spalten mellan genua och stor och därmed få mindre inslag i genuans förlik. Vi ska prova detta, men det gäller också att plana ut storen då så att båten inte blir för lovgirig, det gäller ju att inte bromsa för mycket med rodret när man vill segla snabbt:)

Första spinnkarsättningen gick bra, men man ser att vi suggat ned spinnakern maximalt på båda sidor varför länsfarten inte var den bästa och vi tappar någon placering, men kom ihåg att fältet kommer tätt samlat vid första kryssen och att många låg nära bakom. Vi länsade på och lyckades med att få en innerplats med överlapp mot babordsbåtarna vid länsmärket vilket skulle ge oss första tjing för länsrundning. Joop, Ejdeling och Hansson grusade dock våra planer på en perfekt länsrundning när de skaffade sig överlapp och därtill ropade styrbord strax före vi gick in i zonen. Det var en mycket tajt rundning och vi vågade inte lova upp snabbt vid märket för att vi inte skulle gå på göteborgarna. Titta på filmen vilken fin rundning den blå båten har och hur bra besättningsarbetet flyter på när det skotar hem och sätter sig i lovart och seglar på, härligt att se!. Vi får får störd vind efter rundning och är inte alls lika effektiva i själva rundningen och halkar ned i lä rätt snabbt vid andra kryssens start. Vi är också ganska ensamma om att segla ut på högerkanten och det kanske hade varit bättre att slå in mot mitten lite tidigare och kanske bevaka vår plats gentemot de andra båtarna som slog in mot mitten före oss? Vi gör i alla fall ett par bra slag på vägen upp till andra kryssrundningen där vi ser att vi blivit omseglade av Fredrik, Lasse och Svenne i SWE 1928 med ett par båtlängder.

Vid andra länsen hade det nog varit god idé att göra en gippsättning. Vi blir frånseglade av 1928 som gippar direkt och har bra länsfart och även SWE 2132 med Lotta Friman, Ulrika By och Tiina Andersson seglar ikapp till vänster om oss på denna läns och vi lyckas inte få något överlapp före rundningen, men håller tätt bakåt vid målgången.


Vi slutade på 8:e plats och det var en riktigt rolig segling. Vi hade inte på kameran något mer, men det är definitivt något som vi rekommenderar dels för att förbättra sig men också för att det är kul att titta på. Titta till exempel på hur vi skotat illa inför målgång och den kraftigt bromsande roderhantering som rorsman har. Båten är för lovgirig och det berodde nog på lite nervositet inför målgången, men det fixar vi nästa gång?

För att titta på någon av VIF`s filmer så gå in och titta här. Jag tror alla filmerna är tagna från SM vinnare och SM-tvåan och man ser ganska tydligt att de seglat mycket tillsammans! 
>> Kappseglingsfilmer VIF

Vi har också tre bildspel från Tuneup, Dag 2 och Dag 3. Det är Bertil Norberg som tagit bilderna. Dag 1 var Bertil funktionär så då blev det inte tid till att fota. Titta noga och se om inte din båt finns med någonstans!

 

Sen var kusinerna Ted och Jakob Gradén ute och filmade med en liten dinge och Ted klippte ihop denna fina film:)

Tack Malin Hjertkvist min sambo och fördäcksgast och Magnus Danielsson i mittpositionen på SWE 2719 Filijokus! Stort tack också till Bertil Norberg, Ted Gradén och Jakob Gradén för bilder och filmer! Seglarhälsningar Martin Rundström SWE 2719

Ostkustens IF-båtklubb kan nu presentera vilka tävlingar som kommer ingå i vår IF-cup 2018. Senaste åren har det varit flera IF-båtar som deltagit i Huydai cup och därför lägger vi till den tävlingen. Getfotsregattan hade inga deltagande IF-båtar i år och utgår 2018. Läs mer om varje deltävling i Stockholmscupen 2018 i vår Aktivitetskalender. Tävlingar som ingår är Lidingö runt, Ornö runt / Mälarvarvet, DM Vikingaregattan, Gäddisregattan, Huyndai cup och Höstrasta!

Pontus SM 2017
Pontus Rosberg med besättning i 3352, vinnare av Stockholmscupen 2017 och Leif Jangren med besättning i 85:an på Björkfjärden. Foto Bertil Norberg

Sommarkvällarna blir mörkare för varje dag som går, barnen har gått en vecka i skolan och kickoffen på jobbet är avklarad. Är det höst nu? Nja, det finns fortfarande fina chanser till sol, vind och segling.

Hyundai cup

I morgon lördag 26/8 går Hyundai cup och det är 4 IF-båtar anmälda, Apelsinen med Pontus Rosberg, Primula med Fredrik Wigelius och Vitamin med Jakob Törn samt Mi med Ari Stenman. Mi seglar shorthanded och har kompenserats något i lys, jag är osäker om Stenman seglar med eller utan spinnaker, men tror att det är utan. Några riktigt vassa besättningar och mitt tips är att åtminstone 2 IF-båtar är bland de 30 snabbaste av de 138 anmälda båtarna. Hyundai cup har jaktstart så vi hopps såklart att det blåser som sjutton på morgonen så att IF-båtarna kommer iväg bra! Hamnen play brukar följa tävlingen live via nätet och detta är tveklöst en av Sveriges mest välbevakade seglingar mediamässigt sett. Lycka till och trevlig segling!

>> Hyundai cup

Höstrasta

Om någon vecka går Höstrasta 9-10 september som är en tvådagars kryss-länsbanasegling. Det brukar vara den sista av sommarens kappseglingar och ett mycket trevligt arrangemang! Det brukar vara ett 20-tal deltagande Neptunkryssare som då blir största klass men även Smaragd, IF-båt, M30 och Starbåt brukar vara fler än 5 deltagande. Idag är det 3 Starar och en Neptunkryssare anmälda. Hoppas vi blir många IF-båtar. Några IF-seglare har kontaktat mig för att få förhandstips på om vi får egen klass (fler än 5 båtar) och jag vet att det finns 2 besättningar från Södertälje och 2 till från Stockholm som är intresserade. En besättning hade en annan tävling att välja på men ville gärna komma till Höstrasta om det kommer fler IF-båtar. Anmäl er så ser vi hur många besättningar som kommer! Kontakta mig, någon i OIF styrelse eller dina IF-kompisar via telefon eller på annat vis så att vi kan prata ihop oss! PS Prydamari är ledig att hyra till Höstrasta >> Hyr Prydamari

>> Höstrasta 2017

VIF Västkustens IF-båtklubb

På västkusten seglas det IF så att saltvattnet stänker. Våra vänner, på Sveriges framsida, håller föreläsningar om segeltrim, kappseglingstaktik och kappseglingsregler. De tävlar också flitigt och det var 11 båtar med på Tjörn runt där IF-klassen blev näst största entypsklassen. Kul! Läs mer om vad som händer på västkusten om du är intresserad. Man kan också göra som Fredrik Wigelius och åka dit och delta. Det är mer strömt vatten på västkusten och mer svårnavigerat? Jag har inte hunnit prata med Fredrik än om hur det var men utifrån några bilder jag sett så var Tjörn runt riktigt härligt!

>> Västkustens IF-båtklubb

 SM Dag3 47
Här är Giulio Mola och Ricardo Blasco från SM på Rastaholm 2017. Fler bilder från SM kommer när vi hunnit sätta ihop dem till ett bildspel...

Seglarhälsningar Martin Rundström ordf OIF

Stockholmserien 2017 resultat

  Skeppare Lidingö runt Ornö runt  Mälar  
varvet
Vikinga regatta Gäddis regatta Getfots regatta Höst rastan Tot Pla
3352 Pontus Rostberg 8 5   7,7,5,4       36 1
2132 Ulrika By       6,6,7,7       26 2
3063 Lars Gradén       5,5,6,6       22 3
1825 Robert Westerlind       3,4,4,5       16 4
2241 Giulio Mola 2 1   1,3,3,1       11 5
1161 Stefan Lilleborg 1     2,2,2,3       10 6
2242 Nils Virving 9             9 7
1888 Fredrik Thörn 6 3           9 7
3149 Emelie Stuxberg       4,1,1,2       8 9
2151 Leif Bodilsson 7             7 10
1653 Jakob Thörn 3 2           5 11
2132 Lotta Friman 5             5 11
1453 Leif Leckström 4             4 13
1767 Mats Bengtsson   4           4 13
1742 Olle Malmgren     2         2 15
2467 Lisa Holmqvist     1         1 16

  

{jcomments on}

Hur kan de komma sig att vi på några minuter hamnat hopplöst i lä gentemot  konkurrenten som vi vet håller samma fart och höjd som oss? Vi rundar kryssmärket som andra båt men vid länsrundningen har 5 båtar seglat om oss? Går deras båtar fortare eller vad är det som händer? Bansegling är en utmaning, konkurrensen är stenhård, men det är ju också det som gör det så intressant, roligt och spännande! Hur lyckas vi?

Här är några punkter på att-göra-listan 

1. Segla snabbt! Utan båtfart kommer vi ingen vart, vi inte kan försvara vår position eller fördel om farten o höjden är dålig och konkurrenterna kommer passera och ge oss färre möjligheter att välja väg och därtill ge oss störd vind. En slät botten är viktig för båtfarten eftersom IF-båten har stor våt yta. Läs mer om >> Bottenfinish. Trimma rigg och segel i harmoni då går båten av sig själv (nästan). Riggen ska vara rätt inställd, läs mer i >> Northsails trimguide eller >> Edman trimguide. Svenska seglarförbundet har också en skrift av Björn Österberg som har många bra tips, beställ från Svenska seglarförbundet så dimper den ned i brevlådan >> Fartträning.

2. Hantera din båt som en mästare! Besättningen ska fungera som en enhet där alla vet sin uppgift och manövrarna flyter utan strul. Jag kommer så väl ihåg hur vi på DM gjorde fantastisk första kryss och läns. Vi var i ledning till länsmärket men tog inte ned spinnakern i tid (läs strulade) och tvingades segla förbi länsmärket 5 båtlängder. När vi väl kryssat upp till länsmärket hade 4 IF-båtar passerat oss och vi gick i mål som sista båt. Detta är väl ett tydligt exempel på att båthantering är grunden för ett lyckat race? För seglingslegenden Paul Elvström var båthantering något självklart och i sin bok "Segla för att vinna" skriver han att målet är att segla sin båt optimalt utan att behöva titta på segltrim, för att helt fokusera på vad som händer på vattnet. Bra båthantering gör att vi kan lyfta blicken och planera vår segling. Patrik Erlandsson har skrivit tre artiklar i Medvind om kappsegling med IF-båt och han betonar vikten av att båten ska vara enkel att segla och trimma vilket förhoppningsvis underlättar god båthantering. Läs först >> Spetsa din IF-segling sen går du vidare med >> Spetsa din IF-segling del 2 och slutligen >> Spetsa din IF-segling del 3. Din båt behöver inte se ut precis som Patrik Erlandsson beskriver i sina utmärkta artiklar, det viktigaste är att båten är enkel att hantera för dig!

3. Starta bra, välj rätt spår mot kryssmärket, planera din läns och segla i bra vindtryck där du vill vara. Strategi och taktik kan vara svårt men är du en fena på trigonometri så underlättar det en del:). Läs Mark Rushalls bok om strategi och taktik, den finns att beställa i SSF´s webbutik >> Taktik för kappsegling. För att visualisera hur ändring av vindriktning påverkar vägen mot kryssmärket kan spela mot datorn i >> Sailracer Windgame som presenterar data från en vindstation på British virgin islands i karibien. Det gäller att vara först till kryssmärket. Tidsförloppet är "uppskruvat" så du kommer nå kryssmärket på några minuter. En fallning på 5 grader från 315 grader till 310 på styrbord ger motsvarande höjdare från 45 till 40 grader på babord och en vinst på 10 grader!

4. Förbered dig väl och ha kul! God teamkänsla i båten och sportsmannaanda på banan gör att vi seglar bra! Bansegling är verkligen både spännande och roligt! Läs regattareglerna noga och läs också kappseglingsreglerna som nyligen uppdaterats >> Kappseglingsregler 2017

Sist men inte minst, anmäl dig till till årets Svenska Mästerskap i IF-båt >> SM 2017

Om du inte kommer vara med och tävla så kom ihåg att du är välkommen på regattamiddagen, vi firar ju också 50 år med IF-båten och vi kommer uppmärksamma detta med en riktig festmåltid på Rastaholm lördag 7/7

Har vi missat något? Vill du lägga till något? Kommentera i så fall eller kontakta mig!  

Seglarhälsningar Martin Rundström

Kappsegling alla oldrar Foto BjornHedin
Foto Björn Hedin{jcomments on}

Sex anmälda IFbåtar och fem på startlinjen i frisk sv-vind. Pontus, Anders och Tomas fick upp spinnakern direkt efter start och höll ledningen hela vägen till mål. 

Resultat och filmer finns på http://ornorunt.se/

orno
1:a i IF-klassen med rutinerad besättning (och avslappnad fördäcksgast)...

20170603 201547 resized


Maximal utdelning, 1:a i IF-klassen och vann också pris i utlottningen av båtprylar. Grattis!

Tiina Andersson

{jcomments on}

199 båtar fullföljde årets Lidingö Runt i lätta vindar från nordost till nord. De nio deltagande IF båtarna startade i tredje startgruppen tillsammans tolv folkbåtar. IF:arna kunde hissa spinnakern omgående och kunde komma iväg snabbt. Vid starten var det jämnt efter starten, men det kom ett stiltje innan Fjäderholmarna och där fick Nils Virving på sin nyköpta båt och Pontus Rosberg en försprång till konkurrenterna och det höll i sig hela vägen till mål. Vackert seglat!

Det visade sig att SWE2242, Borta med vinden 13 var oslagbar och tiden räckte till totalvinsten på hela tävlingen. Grattis!

>> Läs Nils Virvings kommentarer här

>> Resultatlistan finns på LIdingö Runts hemsida

Bilder från starten kl 10.20 med nio IF-båtar och tolv folkbåtar på linjen visar att IF-seglarna var väl framme och taggade från start.

lidingorunt17 1

 

lidingorunt17 3

 

lidingorunt17 4

 

lidingorunt17 2

Efter seglingarna samlades de flesta IF-båtarna i Islingeviken för att pusta ut på bryggan med lite aftersail snack.

20170520 130616 resizedHyundai seglar om Fredrik Thörn på Askrikefjärden, i lä så klart. 

20170520 144907 resizedDags att summera racet:

20170520 144930 resized

20170520 150113 resized

20170520 150053 resized{jcomments on}

Mästerskapet hålls v27, torsdag 6 juli till lördag 8 juli vid Rastaholm, Södra Björkfjärden, Ekerö, Stockholm. Vi kommer också hålla tuneup onsdag 5 juli. Stockholms segelsällskap, SSS, håller mästerskapet och har lång erfarenhet av att arrangera SM. Vi är mycket nöjda med SSS håller i vårt SM under jubileumsåret då vi också firar 50 år med IF-båten. Våra båtar kommer ligga samlade i hamnen där det också finns sjösättningsmöjligheter för trailerbåtar. Utseglingen till banan är kort och södra Björkfjärden stor. Det kommer att finnas möjlighet att bo i seglarstugor eller vandrarhem i direkt närhet. Man kan också ställa upp husvagn på området. Det finns klubbhus och restaurang i hamnen.

Rastaholm ligger på Ekerö, nära Stockholm och tillfart från Hammarbyslussen tar ca 3 timmar. Det går också slussa från Östersjön in till Mälaren via Södertälje. Bokningar inför SM sköts via Rastaholms värdshus: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Priser: Övernattning på vandrarhemmet 315 kr/person och natt. Hyra lakan o handduk 65 kr/set. Frukostbuffé 95 kr/dag. Lunchpaket 95 kr/paket. Regattamiddag (buffé) inklusive öl/vin 325 kr/person. Kvällsmiddag exklusive dryck 125 kr/person. Bastun kommer vara öppen alla dagar.

>> Hyreskonktrakt  

>> Hyresavtal underlag

>> Stockholms segelsällskap

>> Rastaholm värdshus 

Uppdatering 17-05-28 Vid dagens datum är det 13 besättningar anmälda till IF-SM. Samtliga besättningsmedlemmar måste vara medlemmar i en klubb ansluten till Svenska Seglarförbundet. Rorsman måste också ha giltig tävlingslicens (löses hos Svenska Seglarförbundet) samt vara medlem av IF-förbundet. Kappseglande båt måste ha ett giltigt mätbrev. Viktigt att kolla det, speciellt om du har en lånebåt. Behöver du ett mätbrev inför SM-seglingarna på Rastaholm? Hör av dig till Lars Gradén eller Fredrik Wigelius i god tid innan IF-SM (3 veckor) Kontaktuppgifter finns på >>IF-båt förbundets sida.

Uppdatering 17-06-12 Nu är det 18 besättningar anmälda. Vi kan glädjande nog meddela att det finns ytterligare 2 lånebåtar att hyra och båda är kappseglingsutrustade. Kom ihåg att du också kan boka in dig på regattamiddagen och kvällsgrillningar mm även om du inte deltar i tävlingen, vi firar ju 50 år med IF-båten också!

Uppdatering 17-06-27 Vi blir 24 båtar på SM. Det finns en fin lånebåt ledig i Åkersberga. Nu har vi alla betalt anmälningsavgiften och bokat in måltider? Vi ses på Rastaholm!

Tidsprogram
Tisdag 4/7 Inmätning av båtar
Onsdag 5/7 Tune up race (Tord Sundéns pris) & invigning av IF-SM 2017 med bubbel o middag.
Torsdag 6/7 Racedag 1 & grillmiddag på kvällen
Fredag 7/7 Racedag 2 & grillmiddag på kvällen
Lördag 8/7 Racedag 3 & Regattamiddag med prisutdelning samt firande av "50 år med IF-båten"
Besök oss gärna under veckan! Värdshuset är öppet, Jasmin Lau 0856023070 >>www.rastaholm.se

Onsdag 5/7 Tord Sundéns pris (tune up)
Strålande solsken, frisk vind som vred åt höger gav ett långt kryssben mot Midsommargrundet där vi rundade och gippade och hissade spin i lovart. Ingen deltagare klarade bära spinnaker hela vägen då det var halvvind till att börja med men slutade i härlig slör. Snabbast var Henrik Janmark med besättning (fam) som vann. De startade i lä och lyftes mot märket samtidigt som många i fältet förseglade sig något åt höger. Fin dag!

Torsdag 6/7 SM-dag 1
Vädret är vackert, banorna är raka och vinden frisk i 2 race, men lättade ur precis i starten på 3:e racet. Välarrangerat från SSS med långa fina banor och korta väntetider. Motståndet var också bra med många duktiga seglare där målgångarna blev tighta. Vi fick också fokusera lite extra i länsrundningarna där det var många båtar runt ett märke, men inga incidenter i alla fall vad vi känner till i skrivande stund. Sportsmässigt seglande också där göteborgarna tog straff vid en knappt synbar touch av lovartsmärket. Våra seglarvänner från Holland var nöjda med det tuffa motsåndet och har varit flitiga på att fota och filma. Vi har också filmat under någon segling och en goprofilm kommer senare i kväll (hoppas vi)...

IF SM 2017 dag 1

Fredag 7 juli SM-dag 2
Trixiga vindar och en hel del vindvrid på andra racet. Maxtiden gick ut för flera seglare vilket var synd, men så är det på Björkjärden ibland. Skönt att vi kunde dock genomföra tre tävlingar. I morgon avgörs det. Inget är givet ännu. Här är resultatet efter dag två.

Lördag 8 juli SM-dag 3
Två seglingar var planerade och mästerskapet avgjordes redan i den första. Vinnaren blev Apelsinen med Pontus, Tomas och Anders från Uppsala. Fantastiskt bra seglat! Stort grattis! Dagens sista segling bjöd på jämn fin vind och vi njöt av att kryssa och länsa på en rak och fin bana i perfekt sommarväder där Nils Virving spikade och kom tvåa i mästerskapet. När seglingarna avslutades väntade någon timmas intensivt båtpyssel med montering av motorer och att plocka ned semesterutrustningen i IF-båtarna igen. Kvällen inleddes med en lång prisutdelning 18.00. Vi återkommer med fler detaljer om den senare. Därefter tackade våra Holländska seglare för fina seglingar och bjöd på traditionell Holländsk aperitif före regattamiddagen. Festen pågick till sent...


Spänningen släpper efter 3 dagars superfokus och en fantastiskt fin serie seglingar. Från vänster Anders, Pontus och Tomas.

Ovan på bilden är slutresultatet för IF-båt SM 2017 (se också PDF-filen i länken nedan som också visar hela besättningen)

>> Slutresultat SM 2017 Fullständig PDF

Regatta anordnad av Stockholms Segelsällskap på Björkfjärden utanför Rastaholm Ekerö. En riktig pärla vid Mälaren som lätt nås även med bil. Sommaren 2017 arrangeras IF-SM på Rastaholm.

Det var över 50 anmälda båtar till klasserna Smaragd, M30, M22, Starbåt, IF och Neptunkryssare. Bara 4 IF på startlinjen men otroliga 23 Neptunkryssare, de flesta transporterade på kärra från när och fjärran. Varje klass hade sin egen start, vilket innebar luft och ledigt för oss IF-seglare. Som vanligt var regattan en fantastisk bra arrangemang och Vinden var ljum och solen strålade. Är det verkligen höst undrade vi?

Själv  seglade jag i t-tröja trots kryss i den byiga vinden, mellan 6 och 9 sekundmeter på söndagen, lördagen var varmare med vindar från 0 till 5 sekundmeter. Här lite om hur jag ( LeIF) upplevde seglingarna från sittbrunnen och på fördäck i SWE 85:

20160910 105118

Första racet på lördagen var det knappt någon vind så det racet tog tid, nästan 2 timmar. Det var en tålamodskrävande segling med lite vindilar som dök upp lite här och var på fjärden. Stundtals hängde många spinnaker utan att fylla.Vi tog oss först i mål mycket på grund av att närmaste båt, Pryda Mari, OIF:s egen båt, missade banan lite och vi hade "turen" att hitta en liten vindil på slutet av sista länsen. Nytt för i år var att startlinjen och mållinjen låg på olika sidor om startbåten. Pryda tänkte sig en länsmålgång över mållinjen istället för att runda länsmärket och tappade därmed ledningen.

20160910 105932

Till race två kom en härlig och jämn vind från väster in på Björken på runt 4 sekundmeter. SWE 85 gick bäst på kryssbogarna gentemot Pryda. På länsarna var det tvärtom. Troligen gav våra nyare segel större utslag på kryssarna i andra racet då vinden hade ökat.

Att Pryda gick klart bättre på länsarna båda dagarna tror jag kan bero på hur bottnarna på båtarna ser ut. Besättningen sa dock att de inte tvättat botten speciellt inför denna helg men jag misstänker ändå att bottenfärgen på Pryda ger en halare yta jämfört med SWE 85s lite strävare. Strävare på grund av att endast Hempels grundfärg lagts på än så länge.  Påväxningen är enorm där jag ligger på Mälarsidan i Södertälje, tvättningen veckan innan regattan med högtryckstvätt och skurborste lämnade ändå störande spår av beväxning.

En skillnad på länsen var också att Pryda länsade med genuan uppe, var det taktik eller gav gastarna upp att hissa och hala det krånglande fallet?

20160910 115729

Första dagens avslutande regattamiddag i form av buffé satt perfekt, ja inte bara beroende på att sjön suger utan den var god och riktigt bra, även för en halvvegetarian. Sen var det dags att natta sig i Rastaholms vandrarhem, vilket hade överraskande fräscha rum i det barackliknande huset. Allt var rätt nyrenoverat och det var inga problem att somna. Dock fanns det även ett gäng på svensexa som höll igång på småtimmarna så det tog väl en timme innan det lugnat ner sig igen.

middag2

middag1

Morgonens dimma blåste bort tidigt men båten dröp av fukt då det var dags segla ut för dag två.

Söndagen bjöd hårdare vind från syd än gårdagens från väst, men varmt precis som i går. Vinden var nog aldrig under 5 meter och i byarna upp mot 9, men kanske mest ungefär 8 i byarna, rätt lika i båda racen, så det gick undan. Vind från syd innebar att vågorna inte blev så höga i skydd av högt land, så vi kunde sitta torra uppe på relingen, å andra sidan en hel del vrid hela tiden.

Våra starter fungerade "perfekt" även denna dag, rundningarna lika så. Ja, en och annan miss inkasserade jag visserligen på fördäck, men i stort sett gick det bra. Sedan är det för mig en fröjd få segla med Lasse och Tiina Andersson. Ja, faktiskt en njutning att få denna möjlighet och lika stor upplevelse som att få vinna.
Lasse vid pinn och Tiina som mellangast trimmade spinnakern. Jag var på fördäck och vid genuan.

Vi knep första platsen i första racet dag två med någon eller några båtlängder, men det kändes som våra segel inte hade lika stort positivt utslag på kryssarna som under race två på lördagen, så Pryda kom nästan helt ikapp på länsarna.

unnamed

Tiina o Lasse kastar oroliga blickar upp mot spinnakern. 
Pryda närmar sig med stormsteg.
Stefan surrar på bra med sin geting
Och Giulio har fått upp stora blå 

höstrasta2

Pryda ger sig inte, nu på väg sällskapa med oss i sittbrunnen.

Stefan Lillieborg i SWE 1161, som seglade hela helgen med bara en gast, körde utan spinnaker första varvet och på andra tror jag det strulade i början vid uppsättningen. Stefan hade dessutom en ny gast, en tuff och entusiastisk tjej, som gör i stort sett sin första seglingssäsong. Hon har i år börjat gasta med en annan tjej i en Scampi, och nu alltså för första gången med som gast i en IF, en kvälls träning i en klubbsegling hann de få i alla fall. Giulio Mola i SWE 2241 trea och Stefan fyra.

Vinden var kanske lite hårdare i race två dag två. Redan efter första länsen låg vi efter Pryda vill jag minnas, och rundade efter dem även efter andra kryssen, flera båtlängder, men nu var det vi som tog in på dem på sista länsen fast de hann runda före med oss precis i häcken så det blev lite dramatik i rundningen. Sådant som piggar upp som Lasse sa. Inga misstag vid rundningen och vi hann inte ikapp dem på sista lilla korta kryssen upp till mållinjen. Pryda var några båtlängder före oss.

Stefan hade nu fått ordning på spinnakerseglingen så han knep tredje platsen. På söndagen fick även Giulio klara sig med bara en gast, och det strulade en hel del för dem i sista racet.

Första kryssen i sista racet seglade Stefan fantastiskt bra så fältet var rätt samlat. Sedan fungerade spinnakerseglingen bra på båda länsarna, bra jobbat i den hårda vinden med bara en gast som gjorde sin första spinnakersegling veckan innan!

Gastarna på Pryda var gamla erfarna IF-seglare som seglat med Lasse Grade’ns Viola många år, Kjell Strand och Martin Gradén. Nu hade de en IF-nybörjare vid rodret, Robert Westerlind, som dock seglat och tävlat mycket i sin egen båt. Strong debut där! Kanske har vi vunnit två nya IFseglare efter den här helgen, hoppas det !!

20160911 150627

Segla vackert med IF hälsar leIF Jangren i SWE 85

Resultaten finns här http://www.stockholmssegelsallskap.se/resultat/
{jcomments on}

År 2017 v 27 arrangeras IF-SM på Rastaholm, välkomna dit!