Karin Charlotta Hårdings berättelse
En rapport från IF SM i Skärhamn. Vi hade tre dagar med sol och stenhård västlig vind 10-12 m/s. Den norra banan i Krossefjorden användes. Längst inne i viken var det friska byar men inte så mycket sjö, längst ute vid kryssmärket hävde dyningen lite härligt Atlant-aktikt så IFarna kändes mer som jollar. Starterna var täta och vattnet kokade av stävar. Mycket vackert med gröna vågor och vitt skum och snygga båtar. Sedan var det hårdvindstrim med sträckt akterstag och skotvagnen ner som gällde. Så tog sig alla runt efter förmåga och kunde inspireras av täten som även balanserade med surfande spinnakergångar på länsen oavsett vind (vi bara spirade genuan utom två gånger som det lättade ur lite och spinnakern vågade sig fram). På kvällarna var det supergod buffé i segelsällskapets hus med utsikt över hela Skärhamn och havet. Sällan har man träffat så många snälla, generösa glada människor på en gång. Vi på sladden fick massor med trimtips och peppning.// Nu ska vi bli lite snabbare till nästa SM, i Mälaren! I alla fall ska vi komma och kämpa och delta i seglarfesten! 
Priset för största prestationer som nykomling i IF-klassen gick till SWE1489 med Karin Hårding, Maria Shearer och Linda Dahl.

Tiina Anderssons berättelse
Lasses och min resa började i Önnered med Bengt Cederblads båt SWE1094. Vi fick uppleva en resa genom den vackra skärgården på västkusten med den bästa guiden som man kan tänka sig. Som kappseglare blir det mest flaggor, bojar och konkurrenter som man ägnar sig åt. Men nu fick vi se Marstrand, Klädesholmen och Jungfruhålet. Väl framme i Skärhamn fick vi ett mycket trevligt bemötande av arrangörer och medtävlare. Tävlingsbanorna lades på Krossefjorden pga vinden och vågorna. Det var ett klokt beslut, tyckte vi som deltog. Bilderna får berätta resten. Resultatlistan finns på Tjörns SS


Tro, hopp och kärlek. Claes Hakes monumentalverk i havsbandet.


Lasse Andersson trimmar spinnaker norr om Jungfruhålet.  


Trimning av master. I förgrunden Anders Ewerts IF 222 som har röd mast, bom, rorkult och tampar.


Vinnarbåten Qing. 


Christer Wallsten med besättning kopplar av vid insegling till hamnen.


Långedragsseglare med Anders Ewert vid rodret i SWE 222.

sm2016 13
22 IF-båtar låg samlade vid bryggorna i Skärhamns gästhamn på Tjörn.


Pendlande spinnakrar i de stundom hårda vindbyarna. Det gäller att styra med under spinnakern. I förgrunden Martin Rundström Swe 2719 i lånebåt Galatea.


Uppsalabåtarna lastade & klara för återfärd till Uppsala.


Prisutdelning. 


Vinnarna SM 2016! Jonas Länje, Peter Andersson, Fredrik Hörnfeldt!

>> Resultat SM 2016 Tjörns Segelsällskap

>> Bilder SM-Skärhamn 2016 Dropbox

Njut nu av era insatser under årets SM. Om precis 1 år,  v27 , så går ett nytt SM fast då på ostkusten, Mälaren, Björkfjärden, Rastaholm. Arrangör Stockholms Segelsällskap...