Regatta anordnad av Stockholms Segelsällskap på Björkfjärden utanför Rastaholm Ekerö. En riktig pärla vid Mälaren som lätt nås även med bil. Sommaren 2017 arrangeras IF-SM på Rastaholm.

Det var över 50 anmälda båtar till klasserna Smaragd, M30, M22, Starbåt, IF och Neptunkryssare. Bara 4 IF på startlinjen men otroliga 23 Neptunkryssare, de flesta transporterade på kärra från när och fjärran. Varje klass hade sin egen start, vilket innebar luft och ledigt för oss IF-seglare. Som vanligt var regattan en fantastisk bra arrangemang och Vinden var ljum och solen strålade. Är det verkligen höst undrade vi?

Själv  seglade jag i t-tröja trots kryss i den byiga vinden, mellan 6 och 9 sekundmeter på söndagen, lördagen var varmare med vindar från 0 till 5 sekundmeter. Här lite om hur jag ( LeIF) upplevde seglingarna från sittbrunnen och på fördäck i SWE 85:

20160910 105118

Första racet på lördagen var det knappt någon vind så det racet tog tid, nästan 2 timmar. Det var en tålamodskrävande segling med lite vindilar som dök upp lite här och var på fjärden. Stundtals hängde många spinnaker utan att fylla.Vi tog oss först i mål mycket på grund av att närmaste båt, Pryda Mari, OIF:s egen båt, missade banan lite och vi hade "turen" att hitta en liten vindil på slutet av sista länsen. Nytt för i år var att startlinjen och mållinjen låg på olika sidor om startbåten. Pryda tänkte sig en länsmålgång över mållinjen istället för att runda länsmärket och tappade därmed ledningen.

20160910 105932

Till race två kom en härlig och jämn vind från väster in på Björken på runt 4 sekundmeter. SWE 85 gick bäst på kryssbogarna gentemot Pryda. På länsarna var det tvärtom. Troligen gav våra nyare segel större utslag på kryssarna i andra racet då vinden hade ökat.

Att Pryda gick klart bättre på länsarna båda dagarna tror jag kan bero på hur bottnarna på båtarna ser ut. Besättningen sa dock att de inte tvättat botten speciellt inför denna helg men jag misstänker ändå att bottenfärgen på Pryda ger en halare yta jämfört med SWE 85s lite strävare. Strävare på grund av att endast Hempels grundfärg lagts på än så länge.  Påväxningen är enorm där jag ligger på Mälarsidan i Södertälje, tvättningen veckan innan regattan med högtryckstvätt och skurborste lämnade ändå störande spår av beväxning.

En skillnad på länsen var också att Pryda länsade med genuan uppe, var det taktik eller gav gastarna upp att hissa och hala det krånglande fallet?

20160910 115729

Första dagens avslutande regattamiddag i form av buffé satt perfekt, ja inte bara beroende på att sjön suger utan den var god och riktigt bra, även för en halvvegetarian. Sen var det dags att natta sig i Rastaholms vandrarhem, vilket hade överraskande fräscha rum i det barackliknande huset. Allt var rätt nyrenoverat och det var inga problem att somna. Dock fanns det även ett gäng på svensexa som höll igång på småtimmarna så det tog väl en timme innan det lugnat ner sig igen.

middag2

middag1

Morgonens dimma blåste bort tidigt men båten dröp av fukt då det var dags segla ut för dag två.

Söndagen bjöd hårdare vind från syd än gårdagens från väst, men varmt precis som i går. Vinden var nog aldrig under 5 meter och i byarna upp mot 9, men kanske mest ungefär 8 i byarna, rätt lika i båda racen, så det gick undan. Vind från syd innebar att vågorna inte blev så höga i skydd av högt land, så vi kunde sitta torra uppe på relingen, å andra sidan en hel del vrid hela tiden.

Våra starter fungerade "perfekt" även denna dag, rundningarna lika så. Ja, en och annan miss inkasserade jag visserligen på fördäck, men i stort sett gick det bra. Sedan är det för mig en fröjd få segla med Lasse och Tiina Andersson. Ja, faktiskt en njutning att få denna möjlighet och lika stor upplevelse som att få vinna.
Lasse vid pinn och Tiina som mellangast trimmade spinnakern. Jag var på fördäck och vid genuan.

Vi knep första platsen i första racet dag två med någon eller några båtlängder, men det kändes som våra segel inte hade lika stort positivt utslag på kryssarna som under race två på lördagen, så Pryda kom nästan helt ikapp på länsarna.

unnamed

Tiina o Lasse kastar oroliga blickar upp mot spinnakern. 
Pryda närmar sig med stormsteg.
Stefan surrar på bra med sin geting
Och Giulio har fått upp stora blå 

höstrasta2

Pryda ger sig inte, nu på väg sällskapa med oss i sittbrunnen.

Stefan Lillieborg i SWE 1161, som seglade hela helgen med bara en gast, körde utan spinnaker första varvet och på andra tror jag det strulade i början vid uppsättningen. Stefan hade dessutom en ny gast, en tuff och entusiastisk tjej, som gör i stort sett sin första seglingssäsong. Hon har i år börjat gasta med en annan tjej i en Scampi, och nu alltså för första gången med som gast i en IF, en kvälls träning i en klubbsegling hann de få i alla fall. Giulio Mola i SWE 2241 trea och Stefan fyra.

Vinden var kanske lite hårdare i race två dag två. Redan efter första länsen låg vi efter Pryda vill jag minnas, och rundade efter dem även efter andra kryssen, flera båtlängder, men nu var det vi som tog in på dem på sista länsen fast de hann runda före med oss precis i häcken så det blev lite dramatik i rundningen. Sådant som piggar upp som Lasse sa. Inga misstag vid rundningen och vi hann inte ikapp dem på sista lilla korta kryssen upp till mållinjen. Pryda var några båtlängder före oss.

Stefan hade nu fått ordning på spinnakerseglingen så han knep tredje platsen. På söndagen fick även Giulio klara sig med bara en gast, och det strulade en hel del för dem i sista racet.

Första kryssen i sista racet seglade Stefan fantastiskt bra så fältet var rätt samlat. Sedan fungerade spinnakerseglingen bra på båda länsarna, bra jobbat i den hårda vinden med bara en gast som gjorde sin första spinnakersegling veckan innan!

Gastarna på Pryda var gamla erfarna IF-seglare som seglat med Lasse Grade’ns Viola många år, Kjell Strand och Martin Gradén. Nu hade de en IF-nybörjare vid rodret, Robert Westerlind, som dock seglat och tävlat mycket i sin egen båt. Strong debut där! Kanske har vi vunnit två nya IFseglare efter den här helgen, hoppas det !!

20160911 150627

Segla vackert med IF hälsar leIF Jangren i SWE 85

Resultaten finns här http://www.stockholmssegelsallskap.se/resultat/
{jcomments on}

År 2017 v 27 arrangeras IF-SM på Rastaholm, välkomna dit!