Ungdomsseglaren Jenny Gustavsson har under säsongen skrivit på sin blogg, där hon berättar om sina seglingar med IF båten Nerthus. På Jennys seglingsblogg "Seglingstokig" kan du bland annat läsa om när de två ungdoms IF-båtarna Nerthus och Vitamin angör Nynäshamns gästhamn för spinnaker, vilket gav glada tillrop från bryggseglare som började fotografera och klappa i händerna...

>> Seglingstokig blogg
>> Seglingstokig Hyundai cup 2017

jenny

 

Hej! Mälaren är en vattentäkt för stor del av Stockholmsområdet. Miljöfrågor får allt större utrymme i press och i människors medvetna val. Under SM i IF-båt på Rastaholm Stockholm kommer vi inte tömma i sjön när vi kappseglar. Det är inte inskrivet i klassreglerna, men något som vi ändå uppmanar alla deltagare att följa under årets mästerskap. Jag kommer ta med båtens bärbara (och enkelt tömbara) toalett, visst blir det 4 kg extra vikt för båten, men det gör nog inte så stor skillnad och toaletten är placerad långt fram, lågt och midskepps i båten. IF-förbundet kommer också dela ut hinkar med tättslutande lock till alla deltagare....

Under båtmässan "Allt för sjön" samarbetade IF-förbundet med Dometic som skänkte nytt spritkök, heatpal och portapottitioalett. Dessa priser kommer delas ut som priser under mästerskapet.

Trevlig seglingssommar! Martin Rundström

Lär dig älska din nya epoxilack! Stefan Lillieborg håller föredrag om sina erfarenheter av epoxibehandling och att segla utan biocider. Intressant föreläsning för dig som planerar att epoxibehandla din IF och segla utan giftig bottenfärg. Besök IF-förbundets monter C22:43, söndag 12/3 12.00-12.45 på #alltförsjön!

getingen IF

>> Älska Din Nya Epoxilack

Boatwasher erbjuder IF-förbundets medlemmar rabatt på båtbottentvätt. Under båtmässan får vi 25% rabatt på årskort hos Boatwasher och 10% rabatt på tvättbiljetter efter mässan. Använd rabattkoden "OIF2017". Med ren botten kan vi segla både biocidfritt och snabbt! >> Boatwasher hemsida{jcomments on}

Vilken IF-båt är snyggast på båtmässan! Blir det Goal IF-båt nr 1, Sveriges första IF-båt, eller blir det Prydamari nr 3149 IF-förbundets egen IF-båt? Bestäm själv vad du tycker på båtmässan Allt för sjön.Här bjuder vi på två smakprov först Goal och sen Prydamarie...

Goal är Tord Sundéns egen IF-båt som köps av Sjöhistoriska museet och rustats upp till det orginalskick den hade 1967. Notera att nr 1 inte har en öppningsbar förlucka. Sjöhistoriska museet har satsat mycket tid och energi på att fixa till Goal till fint orginalskick. Det ska bli spännande att se!

Prydamari har varit i OIF´s ägo i 3 säsonger. Det är en tävlingsbåt, en bruksbåt, med fokus på att segla snabbt, vilket vi fått se på flera regattor i Stockholmsregionen. Den har alla trim som en kappseglare kan önska sig! Som medlem i IF-förbundet kan du hyra Prydamari för tävling o cruising. 
>> Hyr Prydamari 2017

Besök båda båtarna! Prydamarie i monter C22:43 kommer ha ett stort antal (ca 30st) engagerade deltagare i vår monter som alla har sin egen berättelse om IF-segling att delge dig som besökare. Vi kommer ha ett stort film och bildmaterial och du kommer få träffa engagerade människor i alla åldrar som älskar segling!

>> Pressrelease IF Allt för sjön

>> Segla IF Leaflet

>> Segla IF Expertprogram

>> Funktionärsschema

>> Segla IF Enklare båtliv

Här kommer också ett smakprov på kappsegling med IF-båt! Snart kan man anmäla sig till årets Svenska Mästerskap i IF-båt. Vi har haft obruten SM-status sedan 1971! Klicka i Aktivitetskalendern i marginalen på OIF´s sida för att läsa mer om SM...

Må vindarna vara med dig 2017!
Önskar IF-förbundet genom Martin Rundström

Tack för alla bilder som ni skickat in till oss! Vi blir såklart glada om ni skickar in fler, och gärna filmklipp. Vi behöver fler filmklipp där vi har ägarens godkännande att använda dem...

Vi kommer använda flera av dem i vårt material till Allt för sjön, där Prydamarie kommer finnas att besöka på Classic boatshow. Där kommer ni också kunna titta på den första IF-båten någonsin, nr 1. Två IF-båtar på Älvsjömässan alltså! Vi har en hel del namn på medlemmar som kommer medverka i vår monter, men det finns fortfarande möjlighet att engagera dig. Om vi är många så behöver man inte stå så lång tid vid vår IF Prydamarie. De som deltagit i båtmässor tidigare har berättat att det är rätt intensivt vissa tider med många besökare. 

Allt för sjön blir startskottet på ett nytt IF-år för många. Passa på att fota er segling och filma gärna! Vi har fått in en nyklippt YouTubefilm från Janken som klippt ihop eget filmmaterial. Han har också en blogg som ni kan läsa.

>> Sittbrunnen Janken filosoferar.

Ni kommer också få möjlighet att träffa honom på mässan:)

 

Det går givetvis bra att skicka in fler bilder och videos! Följ länken nedan

>> Skicka in Foto och videos på IF-båtar till OIF

Seglarhälsningar OIF genom Martin Rundström

Hej seglarkamrater! Vi planerar nu för vår utställning på båtmässan "Allt för sjön" #alltförsjön v10 i Älvsjö. Tanken är att vi ska vara 2 personer samtidigt i montern och representera förbundet och det vi gör. Förbundsstyrelsen i Sverige har tagit fram 5 hörnstenar som innehållet i mässan ska hålla sig kring. 

Äventyr tillsammans
Svenska IF-förbundet är ett socialt nätverk. Vi hjälps åt, delar kunskap och blir vänner. Förtroendet är stort och medlemmar hyr och lånar båtar av varandra för att segla andra kuster. Vårt förbund stimulerar detta vid SM- tävlingar. Vi vill visa att människor upplever gemenskap i IF-båten och att klassförbundet öppnar för nya kontakter och äventyr.

Segla bättre med oss
Vårt klassförbund vill bredda segelsporten och göra den tillgänglig för en bred målgrupp. Förutsättningarna finns i båtens konstruktion som gör den hanterbar för människor med olika fysisk förmåga. Förbundets öppna attityd bidrar till att seglare på olika nivåer och med olika bakgrund, ålder och kön får uppleva segelsport tillsammans. På mässan vill vi berätta om hur vi i förbundet hjälps åt, delar kunskap och med egna medel utbildar varandra i hur man seglar en IF-båt. Vi vill också visa hur bra båten är för familjesegling och att den också används i lokala klubbars utbildningsverksamhet i Sverige.

Segelsport på bredden
IF-båtens goda kvalité, jämförelsevis låga pris och omkostnader skapar förutsättningar för många seglare att ägna sig åt segelsport. Båtarna är jämlika, material och utrustning regleras av klassregler. Alla ägare kan byta och använda egen utrustning på olika båtar. Standarden gör kostnaden för kappsegling jämförelsevis låg. På mässan vill vi berätta om vår kappsegling, om ekonomin för att köpa, äga och segla IF-båt samt om kraven för att mäta in en båt enligt klassregeln. Vi vill också visa enkla och smarta lösningar som IF-seglare själva gör.

Delad kunskap
I vår medlemstidning Medvind och vårt internationella IF-forum online, delar IF-seglare i hela världen kunskap och erfarenhet. Våra medlemmar är experter på IF-båten och kommer att vara tillgängliga på mässan.

Ett enklare båtliv
I ett hållbart samhälle använder allt fler saker från förr. IF-båtens klassiska linjer och robusta konstruktion har ett tydligt arv från 60- och 70-talen som håller än idag. Vår kappsegling ligger i tiden. Vi vill tillsammans med Sjöhistoriska muséet visa hur IF-båten används i nutid, berätta om arv och historia och inspirera till segling för en bred målgrupp i framtiden.{jcomments on}

Prydamarie IF seglare

Vill du vara delaktig i detta och kanske stå i vår monter så kontakta mig. Vi kommer att fördela oss så att monterns bemanning kommer spegla förbundets hela verksamhet, så du behöver inte vara vässad kappseglingsnörd för att stå i montern. Vi söker också material till vår utställning, bilder, filmer mm. Här är ett exempel är en film från Janken´s blogg om hur han köpte sin IF-båt, mycket läsvärd!!!

>> Min barndoms kärlek

Miljöförvaltningen och kemikalieinspektionen i Stockholm kommer skärpa kraven för vilken bottenfärg vi får ha på våra båtar, speciellt de som mestadels seglar i Mälaren. Det är upp till varje båtägare att följa reglerna och båtklubbarna i Stockholm jobbar intensivt med denna fråga, men vi kommer ändå att skriva en del om detta eftersom det berör oss alla. Jag har min båt i Mälaren, men den ligger mestadels i Östersjön. Jag vill ha en slät och snabb botten och har för 4 år sedan lagt på ett lager vc17 nt. Här är en film från Allt för sjön 2016, där Hempel höll föreläsning om sin produkt för bottenbehandling. Jag är personligen lite skeptiskt till siliconfärg på botten. Finns någon som provat? Kommentera gärna i så fall!

 

Vi planerar starta en IF tv-kanal på youtube. Här är ett test och vi tänker att man som IF-seglare ska kunna dela med sig av bilder, filmer och båtfix på ett enkelt sätt...

 

IF-båten är idag mer prisvärd att köpa än någonsin tidigare!

På blocket finns idag 17 IF-båtar till salu från 18000 till 45000 kr. Känner mig osäker på om jag ska skratta eller gråta åt att priset på båten är så lågt? Att jag köpt min båt för 50000 för 8 år sedan och därtill lagt ned en ansenlig summa på förbättringar, ny motor, rigg och segel får mig nästan att känna mig en smula bekymrad, men å andra sidan så kommer jag inte sälja min båt. Jag ser inte min båt som en investering utan något mer som en livsstil. Om jag räknar av 50000 kr på 10 år så blir det en kostnad på 5000 kr per år, lika mycket som vinter och sommarplats kostar ungefär. Om jag nu skulle vilja sälja den så blir ju inte årskostnaden speciellt stor över tid.

Det positiva med att priserna gått ned är att nya yngre seglingsintresserade enkelt kan börja segla, utan att behöva ta lån för att finansiera båtköpet. För några veckor sedan blev jag kontaktad av en ung kille som seglat en hel del tidigare, men haft ett uppehåll. Han ville nu återuppta seglingen både med sin flickvän på semestern och på helger, men också för att han blivit intresserad av att börja tävla och hänga med andra IF-seglare. Vi seglade en liten lokal SRS regatta med 8 deltagare och det blev en riktigt trevlig segling...
2016 Filijokus hostregatta

Filijokus i höstregatta runt Kungshatt, Mälaren i lättvind hösten-16. Inte mycket vind, men vi hade en fin, solig dag och vann faktiskt regattan också.

Efter en vecka hade han tittat på två olika IF och köpt en med fin rigg, däcksutrustning som anpassats till kappsegling, fin botten och ok semerstersegel för mindre än 20 000 kr. Men vad skiljer mellan ett fint exemplar som är topprustat mot en IF som behöver mycket underhåll? Underhåll och pyssel med båten kan ju låta charmigt men kostar både i tid och pengar? En epoxybehandling tar mycket tid, och då menar jag mycket tid! Epoxyn och allt materialet kostar nog också minst 5000kr. Det verkar ju då vettigare att köpa en båt vars ägare redan fixat botten till toppskick. Nya segel kostar ju också en hel del och då kan det vara bra om båten har både semestersegel och nyare tävlingssegel. Kanske kan det vara bättre att köpa en mer fixad båt till högre pris?

218566 1924312581784 3990870 o

Filijokus slipad och klar för epoxy 2011. Många timmars slipning. All färg samlades upp via damsugare och det blev 2 stora kassar med färg. Mycket jobb, men det var det värt!

Vad ska man tänka på inför köpet av en 40 år gammal IF-båt?

IF-förbundet har köptips. Läs dem men ring också någon i din lokala IF-klubb så kan ni diskutera. Mitt nummer finns under Styrelsefliken på OIF´s sida. Ring mig om du har frågor! Mycket av det som står på förbundets sida är tillgängligt för alla, men vissa artiklar kräver att du är medlem och loggar in med lösenordet som du får när du blir medlem. För att kunna läsa "köptips" så måste du vara medlem. På förbundets sida finns också "IF-båten en sanslöst bra förstabåt" den artikeln är tillgänglig även om du inte är medlem.


>> IF-förbundets köptips och checklista inför IF-båtköp (logga på IF-förbundets sida för att läsa).

>> IF är en sanslöst bra förstabåt

IF-båten bra för både familjesegling och kappsegling

Vår båt är ju fantastiskt trygg och trevlig att segla när barn är med! Hittade ett gammalt foto från midsommarhelgen 2011 där jag påminns om att familjesegling är underbart även om det krävs att man hela tiden håller koll på att småttingarna håller sig kvar i båten...
272178 2078581118401 5009021 o

Östra saxarfjärden 2011 och Erik 1.5 år börjar få svårt att sitta still efter några timmars segling...

Vilka tips skulle du vilja ge inför IF-båtköp? Kommentera nedan om du vill!

Seglarhälsningar Martin Rundström{jcomments on}

IF båten fyller 50 nästa år och vi skulle till firandet, vilja samla ihop bilder, bildspel och videos. Vi håller fototävling. Alla IF-intresserade i Sverige och utomlands får vara med. Motivet och känslan är viktigare än den tekniska kvaliteten. Fina fotoböcker med Stockholmsmotiv från förlaget Max Ström kommer delas ut till vinnarna! Ni har möjlighet att skicka in bilder till 3 kategorier, Tävlingssegling, Familjesegling/cruising, Gamla goa IF-bilder.
 

Den som deltar i tävlingen accepterar att tävlingsbidrag kan publiceras av IF-båtförbundet med fotografens namn utan ersättning. Skicka in bilden via länken nedan + skriv dessutom e-brev om du vill berätta om bilden. Juryn består av Bertil Norberg tidigare ordf OIF med ett brinnande fotointresse, Martin Rundström ordf OIF som utöver seglingsintresset även är fotointresserad och bla fotat med kakburk på 90-talet och Petter Lundberg IF-seglaren, tidigare fotograf och fotointresserad. Om du vill ha hjälp o råd eller posta bilder så kontakta Bertil Norberg 0705908250.

Bokpriserna är sponsrade av Bokförlaget Max Ström. >>Max Ström

>> Fototävling skicka bilder till Dropbox    

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Fototävlingigen